#59: Om “big history” – med Thomas Hylland Eriksen

Historien vi lærte på skolen sier noe sånt som at mennesker levde i små grupper som jegere og sankere inntil jordbruksrevolusjonen for 10000 år siden. Etter hvert ble vi så mange at vi samlet oss i byer som trengte sterke ledere og hierarkier, og til slutt oppstod dagens nasjonalstater.

Og inntrykket vi har sitte igjen med er at denne utviklingen nesten var uungåelig, at historien hadde en naturgitt retning.

Men den nye boken «The Dawn of Everything», som er blitt en internasjonal bestselger, hevder at våre forfedre levde mye mer variert og interessant. Samfunnsorganisering har variert ikke bare mellom ulke kulturer, den har også bølget frem og tilbake i den samme kulturen.

I podcasten diskuteres boken og temaet med en av våre fremste sosialantropologer, professor Thomas Hylland Eriksen ved Universitetet i Oslo.

Link til bok:

Episoden er spilt inn i 21. april 2022 og varer i 1 time og 53 minutter.

4 replies on “#59: Om “big history” – med Thomas Hylland Eriksen”

Meget fin samtale.
Hierarkier er både komplisert og mangfoldig. Nord-amerikanske indianere har ofte hierarkier som ikke nødvendigvis er legale eller strengt strukturerte. Et eksempel er tribal elders som som er en type eldre som har særlig kulturell og etisk kunnskap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *