#26: Om Einstein og relativitetsteoriene hans – med Øyvind Grøn

I 1905 revolusjonerte den 26 år gamle patentingeniøren og småbarnspappaen Albert Einstein fysikken da han publiserte fem grensesprengende vitenskapelige artikler.

I to påfølgende podcaster snakker jeg med fysikkprofessor og Einstein-eksperten Øyvind Grøn om hans liv og fysikk.

I denne første podcasten snakker vi om relativitetsteoriene, den spesielle som kom i 1905 og den generelle som kom i 1915 og gjorde ham til en verdensstjerne.

Link til bok om relativitetsteorien av Øyvind Grøn:

Podcasten ble spilt inn 27. august 2020 og varer 2 timer og 8 minutter.

8 replies on “#26: Om Einstein og relativitetsteoriene hans – med Øyvind Grøn”

Nei, ikke per i dag. Tror du det kunne vært interesse for det? Jeg ser at det er noen amerikanske vitenskapspodcaster som tilbyr det. Jeg vet ikke helt hvordan slike kan bli laget på en effektiv måte. Beste hilsen Gaute

Hei, jeg vet det finnes noen dataprogram for dette. Blant annet transcriptor, men om dette tar norsk er jeg usikker på. Google har også løsninger for dette. Jeg må innrømme at jeg til tider har satt ned avspillingshastigheten, og sitert dere direkte, fordi dere sier så mye bra. Det enkleste er jo bare å “spole” tilbake å høre det på nytt om noe er uklart 🙂

Hei, kunne Øyvind Grøn ha fremlagt matematisk hvordan han kommer frem til at tvilling 1/2 blir like gamle etter 10 år? Episoden var EKSTREMT interessant, og jeg har sikkert hørt denne 10 ganger. Både denne og de to andre som Grøn har deltatt på. Jeg forstår de første beregningene, de er enkle, men når han sier at han legger sammen reisetidene, jeg er usikker på hvilken formler han bruker, og samtidig, fysikerne på universitet tror ikke helt på dette- noe han også sier i podcasten.

Tvillingene blir ikke like gamle. Den som reiser til Alpha Proxima eldes med 6 år og den som blir igjen på jorda eldes med 10 år.
Det lot seg ikke gjøre å skrive inn beregningene i svarfeltet. Derfor sendre jeg beregningene til Gaute og ber ham sende dem videre til deg.Vennlig hilsen
Øyvind

Jo, men du tok jo den gravitasjonelle tidforlengelsen, samt den generelle relativitetsteorien inn i dette. Slik jeg ser det så opplever tvillingen som skal til Alpha Proxima et kunstig tyngdefelt i alle fall to ganger, når han akselererer fra jorden, og når han akselererer mot jorden. Tyngde kan som du sier ikke beskrives relativistisk i den spesielle teorien. Det er disse beregningene jeg vil ha. 🙂 Øyvind: Takk for ditt fabelaktige bidrag til vitenskapen, du har en gave, jeg har alle dine bøker. Gaute, takk for en flott Podcast!

Hei Sondre!
Har du lest powerpointfilen jeg sendte deg via Gaute?
Der er det nevnt at det kunstige tyngdefeltet den reisende tvillingen opplever ved akselerasjon under avreisen fra jorda og nedbremsing ved ankomsten til jorda ved reisens slutt, kan neglisjeres fordi avstanden til den gjenværende tvillingen på jorda da er så liten.
Det er forskjell i gravitasjonspotensial som har betydning for den gravitasjonelle tidsforlengelsen, og den er proporsjonal med avstanden mellom tvillingene.
Jeg vil oppmuntre deg til å studere powerpointfilen nøye.
Lykke til!
Beste hilsen
Øyvind

Ja, det er bare jeg som ikke er helt komfortabel med Apple MacBook så jeg hadde ikke fått med meg at du hadde lagt ved et vedlegg. Tusen takk, og takk for enda et svar her og på mail.
Det er som sa i en tidl episode- Professor tittelen er ikke-reverserbar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *