#17: Om universet og Big Bang teorien – med Øystein Elgarøy

I løpet av de siste hundre år har fysikken fått sin egen skapelsesberetning: Vårt univers oppstod som en tett, liten varm klump av materie for 14 milliarder år siden.

Dagens gjest er professor i astrofysikk ved Universitetet i Oslo og har skrevet boken «Hva er kosmos».

I podcasten diskuterer vi hvordan universet ble som det ble, hvordan det vil utvikle seg, og blant annet hva den ukjente mørke materien og mørke energien kan være.

Linker til bøker av Øystein Elgarøy:

Podcasten ble spilt inn 17. april 2020 og varer 2 timer og 12 minutter.

One reply on “#17: Om universet og Big Bang teorien – med Øystein Elgarøy”

Takk for en lærerik og underholdende podcast om universets tidlige historie. Et stykke ut i podcasten diskuterer dere parallakse-effekten som kan brukes for å måle avstander til stjerner. Her nevnes at den største parallakse-effekten som kan måles er når jorda står på hver sin side av sola med 6 måneders mellomrom, hvilket er lik to ganger radius i omløpsbanen, ca. 2 x 1.5 x 10^8 km.

Noen husker kanskje romsonden New Horizons som passerte Pluto i 2015 og tok utrolig flotte bilder av dvergplaneten. Nå har denne romsonden reist ennå lengre og befinner seg for tiden inne i det såkalte Kuiperbeltet omlag 7 x 10^9 km fra jorda. Fra dennne posisjonen har den rettet kameraet sitt mot kjente stjerner som vi kan sammenlikne med tilsvarende bilder fra jorda. Med en parallakse-effekt som er over 20 ganger den man oppnår ved å utnytte jordas jordbanen er effekten lett synlig, slik som vist i denne artikkelen: https://www.nasa.gov/feature/nasa-s-new-horizons-conducts-the-first-interstellar-parallax-experiment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *