For å prøve ut nye måter for formidling, skrev jeg i sommer historien «Fimbulvinter – en fabel om mennesker, natur og økonomisk vekst».
Den handler om et partilandsmøte som snør inne i fjellheimen og utfordres når de på hotellet iverksetter sitt partis politikk med fokus på økonomisk vekst.
Boken leses av Svein Tindberg og er delt opp i fire episoder:
Episode 1 (48 minutter)
Episode 2 (53 minutter)
Episode 3 (53 minutter)
Episode 4: (48 minutter)
Episodene er lest inn i januar 2022.
4 replies on “Fimbulvinter”
Hei, Gaute!
Jeg synes dette var både morsomt å lærerikt! Å belyse krevende temaer ved hjelp av historiefortelling virker som en god ide. Jeg tror fabelformen og humoren i teksten gjør det lettere å holde guarden nede (og det limbiske systemet i ro) fordi vi ikke knytter hendelsene og personene til vår egen verden der vi allerede har dømt og er ferdig tenkt. Tilnærmingen likner egentlig en god del på teknikker som brukes i moderne produkt- og tjenesteutvikling for å øke forståelsen for brukerens situasjon og utfordringer. Vi har f.eks. brukerhistorier ([https://en.wikipedia.org/wiki/User\_story]) og personas ([https://www.interaction-design.org/literature/article/personas-why-and-how-you-should-use-them]). Historiefortelling har også vært et hett tema for næringslivsledere som ønsker å engasjere og nå frem til medarbeidere og kunder ([https://www.forbes.com/sites/estherchoy/2020/01/26/what-is-leadership-storytelling/?sh=1022b31a7b17])
Jeg tror vi er mye mer åpne for refleksjon når vi er i historiens vold og jeg tror det kan være en metode som kan åpne oss for argumenter som vi ellers ville stengt ute. Dette gjelder dessverre også når det kommer til historier som vi kanskje ikke burde være så åpne for. Historiefortelling ligger nok dypt i oss og kanskje er det slik at hjernen vår har historier som et organiserende prinsipp? Det kan du sikkert masse om.
Det er også fascinerende å høre hvor mye en god skuespiller og stemme kan gjøre. Svein Tindberg gjør teksten levende og det tar bare et lite sekund før man er fullstendig hensatt til hotellet med de stormfaste stakkarene – det er så utrolig godt gjort. Jeg har også lyst til å gi deg ros for arbeidet med resten av podcasten, Gaute. Du er åpenbart en dyktig og kunnskapsrik person, men du lar ikke det komme i veien og du lar alltid gjestene skinne og få plass til å fremføre det de har på hjertet – veldig bra. Jeg liker også den lune stilen din, selv når det dukker opp ting du kanskje ikke er helt enig i. Jeg selv går dessverre altfor raskt i debattmodus noe som ofte fører til en slags intellektuell gjørmebryting. Dette kan være gøy, men sjelden særlig konstruktivt. Da er bra at du tar ansvar og fungerer som forbilde for oss med litt for fremoverlente tendenser.
Gleder meg til fortsettelsen, og fin dag!
Hei Leif Arne, så hyggelig å høre fra deg og at du likte “Fimbulvinter”. Og som du sier kan historiefortelling være en kraftfull måte å formidle på. Det er jo historier vi husker!
Og takk også for linker til info om bruk av historier for formidling i næringslivet, det var et perspektiv som var ganske nytt for meg.
Og jeg er like imponert som deg over innlesningen til Svein. Det løfter jo teksten noe voldsomt.
Takk også for hyggelige ord om de andre podcastene mine. Det finnes jo mange måter å lage podcaster på, men i mine er målet at gjesten og jeg sammen kommer nærmere en slags vitenskapelig eller “objektiv” forståelse av sammenhenger. Så kan hver enkelt kombinere denne forståelsen med sine egne verdier for å komme fram til sine egne meninger. Hyggelig hvis du synes jeg lykkes med det 🙂
Beste hilsen Gaute
Hei!
Finnes denne fortellingen tilgjengelig i bokformat?
Hei; Nei, ikke ennå. Jeg har vært i kontakt med noen forlag, men så langt uten å få napp. TIlbakemeldingen har vært at det er en spennende historie, men at den faller litt mellom ulike stoler (blanding av skjønnlitteratur og faglitteratur, for kort til å være en roman,…). Men jeg tror jo egentlig det er en historie som mange kunne like å lese. Så jeg har ikke gitt opp :-). Beste hilsen Gaute